Tehtävä2 a) tietosuojakysymykset

Kommentoin kahteen eri keskusteluun. Toinen liittyi hoitajien salassapitovelvollisuuteen, siihen miten tärkeää se on ja miksi jotkut hoitajat edelleen unohtavat sen tärkeyden. Keskustelua oli paljon juuri siitä, miksi hoitajat rikkovat salassapitovelvollisuutta ja mitä toimia pitäisi mahdollisesti tehdä, että näin ei enää tapahtuisi. 

Toinen keskustelu, johon kommentoin koski omien henkilötietojen antamista. Kerroin, että omalla työpaikallani on viimevuoden puolella kiinnitetty erityistä huomiota potilaiden henkilötietoasioihin ja siihen, ettei niitä joudu kenenkään hoitosuhteen ulkopuolella olevien tietoisuuteen. Lisäksi kerroin, miten itse yritän olla tarkkana kenelle omia henkiötietoja annan ja miksi. Keskusteluissa moni oli aika huolettomasti antanut omia henkilötietojaan ymmärtämättä välttämättä täysin siinä tilanteessta sitä, mitä seuraamuksia tietojen antamisella on jälkikäteen.  Keskusteluihin oli linkitetty hyviä linkkejä, joissa lisätietoja mm. kuka henkilötietoja saa käsitellä. 

Ajattelen että Internetin turvallinen käyttö on mahdollista, kun verkkoympäristö on turvallinen. Langalliset verkkoyhteydet esimerkiksi kotona ja työpaikoilla katsotaan olevan lähtökohtaisesti turvallisempia, kuin langattomat yhteydet. Eli hyvä ja turvallinen netti pitää ottaa huomioon! Lisäksi pitää luoda riittävän hyvä salasana (pitä pidempi, sen parempi). Pitää myös huomioida, millä sivustoilla liikkuu. Ovatko ne turvallisia ja onko niihin lupa mennä. Lisäksi tietosuojausasiat/viruksentorjuntaohjelmat  koneella pitää olla kunnossa. Työyhteisöä ajatellen pitää myös olla tietoinen mitä työyhteisöön liittyvää saa ja ei saa jakaa somessa. Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä miettiessäni ajattelen, että se on jokaisen oma asia miten avoin ja läpinäkyvä haluaa olla somessa. Haluaako jakaa avoimesti esimerkiksi tietojaan ja kuviaan muille. Avoimuus voi myös olla mahdollisuus saada hyvää tai uutta informaatiota. Yritysten näkökulmasta avoimuus voi olla hyvä tapa tavoittaa asiakkaita esimerkiksi kun tiedotetaan jostain tulevasta tapahtumasta. Henkilökohtaisten tietojen suojaamattomuudesta voi aiheutua tietoturvaloukkauksia, jolloin esimerkiksi tietojärjestelmään on tehty tietomurto tai luvaton tietojen luovuttaminen tai ne on julkaistu ilman lupaa. Ne voivat joutua sellaisten ihmisten käsiin, joilla ei ole niihin oikeutta. Henkilötietojen tietoturvaloukkauksen seurauksena henkilötietoja voi myös tuhoutua tai hävitä.